She is ADILA ...

Wednesday, September 30, 2015

Cara nak apply Master kat UiTM

Berminat nak sambung belajar lagi?
Tapi tak tahu proses macamana?

Sini saya nak share pengalaman saya sendiri memohon Master kat UiTM.
Semoga boleh membantu mana mana yang nak sambung Master kat UiTM ok! 


Mula mula sekali beli no Pin Master kat BSN yer. 
ada sesetengah orang cakaplah (tak tahu fakta @ auta ini) student UiTM tak payah beli no Pin Master. Pergi je kat Bendahari. 


Layari laman web IPSIS 
kebiasaannya permohonan akan dibuka awal pada awal April hingga Jun (bagi intake September) dan September hingga Disember (bagi intake Mac). So, time tu korang kena alert sendirilah. Caranya google je selalu laman web Ipsis ini. Web ini selalu saja update news, announcement etc. So kat situ korang akan selalu dapat info.


Lepas tu korang akan mohon melalui Ipsis lah. Pilih mode apa yang korang nak sama ada 
Fulltime , Part Time @ Evening Track 
bole choose ikut availability anda sendiri. Bagi fresh graduate (yang belum kerja macam saya ritu) memang saya akan apply fulltime lah. Part time ini kelas weekend sahaja. Evening track pulak kelas weekdays tapi start kelas malam. Bagi orang yang jwanya besar saja boleh masuk evening track punya kelas (pagi bekerja, malam belajar.... bayangkanlah).


Selain daripada pilih mode, korang jugak kena pilih jenis master apa yang korang nak buat.
Coursework or by Research
part ini korang kena tanya hati jugak. Kalau korang minat sangat buat research, bercita cita tinggi nak sambung balik research korang time degree dulu, bolehlah apply master by research. Keje korang buat paper jelah. Attend conference, haaa camtu...
Tapi kalau korang berkeinginan lebih nak duduk lagi kat meja study dalam kelas dengan kawan kawan, suka present dalam kelas, suka jawab test (hihihihi) so boleh have fun pilih coursework.


Lepas dah selesai pilih semua semua tu. Korang send lah application form by post. Selain daripada application form, kena ada surat sokongan dari lecturer korang @ advisor thesis korang masa degree. Beserta dengan 1 essay biography anda. Boleh google Admission link tu. Kat situ ada cara cara macamana nak tulis essay tu. 


Kat sini korang boleh usha usha flow korang jadi student baru nanti. Heheheh



Then bila dah siap hantar form semuanya, nanti selalulah update status anda kat situ yer. Nanti akan dapatlah email Tahniah Anda Berjaya bla.... bla.....bla....bla.....


lepas tu get ready lah, anda akan dipanggil temuduga oleh pihak UiTM. 
Dulu dulu masa aku kena panggil interview tu aku tengah dalam mode nak viva thesis masa degree. Cuaknye lahaiiii.... tapi aku gagahi jugakkk...


Then bila semua dah siap interview, dah balik, tunggulah email lain. 
Sama ada anda berjaya atau tidak :)



55 comments:

amalina aduka said...

salam. saya nak tanya. saya student UiTM Segamat. sekarng tengah praktikal. so boleh tak kalau saya nak apply utk master. SKg dah buka utk itak march 2016. tp mcmana dengan saya punya transkrip ye ?

She is Adila... said...

Awak boleh je guna transkrip sampai sem 5 tu.... nti dia akan tahu yg u tgh praktikal skrg ni :) good luck

fazeera natasha said...
This comment has been removed by a blog administrator.
NUR KHAIRUNNISA ABDULLAH said...

Kalau semster akhir diploma boleh terus pergi master ker? Kalau smester akhir degree nk memohon ke master.. Master tu brapa lama?

She is Adila... said...

Sory sy terremove komen awk tnpa sengaja. Boleh... cuma kena ikt kesesuaian jgk. Kena tgk course tu ad relate ke x dgn course yg awk amk sekarang... sy tkt jd mslh nti

She is Adila... said...

Dr diploma xley direct bt master yer. Kena amk degree dan hbskan degree dlu. Sem akhir deg bole mohon master. Brpa lama tu bergntung pd mode pgjian awk. Kalau amk part time 4tahun rsnye. Sy ni amk full time setahun setgah je awk.

iz said...

kalau nk buat penangguhan belajar. ape prosedur nye?

She is Adila... said...

Penangguhan kena refer pd office terus. Biasanya bole dibuat atas faktor2 tertentu. Apapun better refer pd office utk lebih details

iz said...

Terima kasih :)

Lotus Wnw said...

Salam sis.. Kalau nak buat research tu bukan ke intake dia anytime ke.. Sebab no pin BSN belum keluar untuk apply master.. Mohon pencerahan kalau ada maklumat yea.. Tq in advance

Lotus Wnw said...

Salam sis.. Kalau nak buat research tu bukan ke intake dia anytime ke.. Sebab no pin BSN belum keluar untuk apply master.. Mohon pencerahan kalau ada maklumat yea.. Tq in advance

muja zaira said...

Salam..nak tanya..saya sekarang final year degree uitm..kalau nak sambung master by research kat uitm jugak..dia tak tengok pointer ke ?

She is Adila... said...

Wslm... kalau tak silap sy intake bkn anytime. Ad ms2 tertentu jgk. Bole tgk kat portal ipsis. Psl no pin, xperlu beli kt bsn dh kalau u stud uitm. Mtk ngn bendahari ��

She is Adila... said...

Wslm.. sy rs above 3 pointer. Cuba rujuk portal ipsis utk maklumat yg lebih tepat

Dayangku Nur Faizah said...

Salam awaaa, skrg ni saya baru nak start pracitcal 29/2 nanti. Betul ke tak yah beli pin bsn kalau nak apply master ni? Saya dah tengok website isis tu, dia cakap admission postgraduate dibuka pada 1/3-10/5 2016. So saya kena beli ke pin bsn tu atau macam mana? Saya tak reti sangat kalau bab2 apply nih >.<"

She is Adila... said...

wslm dayang. setahu sy lah kawan2 sy duk ckp sebenarnya kalau nak no pin tu pegi je mintak kat bendahari. sbb kite student uitm kan. xyh bazir duet beli. btw ms awk nk bli tu, bole lah tanye awak layak mohon atau tak. sy pun dulu beli no pin masa tgh praktikal. masa tu xthu psl bole mtk no pin dkt bendahari :)

Dayangku Nur Faizah said...

Oh yeke? Harga no pin tu same je ke kale beli kat bendahari? Beli kat mana2 uitm or uitm masa study sem lepas? Sbb saya practical kat sabah, sem lepas study kat uitm seremban so saya kene g uitm seremban ke apa? Kat sabah ade gak uitm sabah, or just beli no pin tu kat uitm sabah je? Sorry byk pula tanye >.<"

Dayangku Nur Faizah said...

And nak tanya lagi, betul ke kalau nak apply master ni ade interview? Sbb ade sorang kawan saya dia takde pun interview bagai tu just isi ikut no pin tu je. Ni yg saya dengar2 je la tak tau la kalau betul :)

She is Adila... said...

i mean bukan beli kt bendahari. tp just pegi mintak macam tu je. kalau rs mcm susah je nk mtk kt bendahari tu awak just beli je kt bsn. amboiiii jauh sgt naa praktikal. btw master mmg ad iv dayangku.... iv mmg wjb lepas baru dpt smbung :)

Dayangku Nur Faizah said...

Haha haah, sbb saya org sabah awaaa :P sebab tu practical kat sabah hehe! Oh yeke ade iv jugak rupayne kalau nak masuk master nih insha Allah boleh hehe. Kalau beli no pin kat bsn same je kan dgn bendahari punya? Susah tak iv utk master tu awa?Nak tips iv awaaa :) Awak skrg master in apa ye?

Cik Kacang said...

Assalamualaikum sis. Nak tanya, masa sis beli no pin dulu time tarikh nak apply ke atau sebelum tarikh apply? Sebab untuk intake september 2016 ni, BSN tak update pun lagi tarikh untuk beli no pin. Kalau tengok website BSN, tarikh beli no pin tu Januari lepas. Sy risau terlepas apply intake September. Huhu

zulfazli zakaria said...

assalamualaikum sis, saya ada jugak minat nak sambung master.tapi saya nak tahu apakah syarat untuk sambung master di uitm ni.contohnya dari segi pointer mcm mna?

She is Adila... said...

Walaikummuslam cik kacang. kalau bole beli no pin semasa intake bukak. sila alert dgn website ipsis. kat situ segala update akan diberitahu asap

She is Adila... said...

walaikumussalam saudara zul.... seingat sy lah utk smbung master pointer mstilah 3.00 ke atas. utk details boleh tgk kat website ipsis uitm... godek2 info kt situ :)

Anonymous said...

Assalamua'laikum. Sy nak tanya..let say sy dh fill in application form kat online then sy terletak referee nama rakan dan kakak ipar sbb tak tau nk ltak nama siapa. Supposedly nama lecturer kan? One more kalau apply kat online je without manual application tak boleh ye? Kene both ke

Puteri Sriemasayu said...
This comment has been removed by the author.
Ika Melly said...

Assalamualaikum, saya try masuk ipsis tu takboleh pon..

Unknown said...

Kalu dah habis degree n dah kerja, boleh mohon lgi ya utk master?? Tq.utk pencerahan ;)

She is Adila... said...

ika melly: kadang kadang web tu problem. better contact terus

She is Adila... said...

Unknown: ye masih bole lagi apply. amat digalakkan bagi pemohon yg sudah bekerja. sbb you all kan dah ada pengalaman. it is different compared with fresh grad

Nik Nur Izzati Shamsudin said...
This comment has been removed by the author.
Nik Nur Izzati Shamsudin said...
This comment has been removed by the author.
Nik Nur Izzati Shamsudin said...

Hai..sy nak tanye kalau yg apply untuk master by research..die ade tarikh luput ke?sebab ade dinyatekan kat situ perlu hanta proposal ke fakulti yg bkenaan. Boleh sy tahu tak procedure kalau untuk research ni?ade iv jugak ke?dan sy dah pun beli no pin di bsn..maaf byk tanya sebab sy bukan dari uitm..dulu degree di uthm..harap awak sudi membantu..terima kasih :)

Anonymous said...

Assalamualaikum sy nak tnya. Sekiranya layak ke interview tuk smbung master then ttbe kecundang semasa iv... means xlayak tuk smbung master?? Atau mcm mana?? Adakah iv nie p sume ipt???

Azrie Hazif said...
This comment has been removed by the author.
Azrie Hazif said...
This comment has been removed by the author.
Azrie Hazif said...

Assalamualaikum. Actually, for those UiTM Degree student nak sambung Master di UiTM juga tak perlu beli pin BSN. UiTM sendiri akan offer kita programme tu. The best part is korang boleh tukar programme tu during interview nanti kalau rasa tak minat programme yang UiTM offer. And interview tu pun bukanlah macam interview kerja tu. Lebih kepada borak2 tentang apa yang akan kita lalui waktu belajar tu sendiri. Datang interview tu pun hanya untuk cukupkan syarat. Macam mana pun akan dapat juga sambung Master. Best of luck !

Amira Fiqrin said...

Hai saya nak tanya satu soalan simple je sbb masa iv lupa nk tanya. Haha

Berapa lama masa di amik utk keputusan keluar lepas kita dah lepas interview?

ika safiraa ismail said...

assalamualikum adila. average fees utk sambung master macam mana. and macam mana proses pembayaran.tu nak tanya kat sape?

Siti Honeyza said...

wahhhh tq sis, very useful info..sy tgh excited nk sambung master lepas 5 tahun buat pjj degree di uitm shah alam...earlier in take march next year la..lambatnyaaa..x sabar..tq sis for this tips...

Siti Honeyza said...

wahhhh tq sis, very useful info..sy tgh excited nk sambung master lepas 5 tahun buat pjj degree di uitm shah alam...earlier in take march next year la..lambatnyaaa..x sabar..tq sis for this tips...

myz myza said...

salam maaf menggagu, kalau dari by course part time pon akan ade interviu jugak ye????

myz myza said...

salam maaf menggagu, kalau dari by course part time pon akan ade interviu jugak ye????

Anonymous said...

Assalamualaikum.. Terima kasih atas penulisan yg sgt membantu.. Sy tgh consider nk masuk master di UITM.
Sy degree syariah di kolej lain tp nk ambik master islamic finance/banking.. Agak2 dapat tak ya ?
Sy cari syarat kemasukan di lama web ipsis tak jumpa. Kalau dr segi pointer in-shaa-Allah ok. Tp kalau2 ada syarat khusus ke ?

Anonymous said...

Waalaikumussalam. Bawah RM2k per sem. Di laman web ipsis ada.. Cari kat fees & funding.

Nur Awanis said...

salam.. saya nak sambung master di Uitm dlm MBA.. tapi dalam borang online ada form untuk pengalam kerja.. tapii saya tidak bekerja.. boleh ke mohon master?

Tá mé ach tú said...

skrg sy degree upm sem last..kalau sy nk apply master kemasukan march 2017 boleh ke skrg ni?tp sijil degree sy xdpt lg cmne ye?

Anonymous said...

tumpang tanya, refree academic tu mcm mana ya? kita kena select lecturer masa degree, xkisah siapa2 ya?

Chah said...

Saya sedang mencari seorang pelajar masters by research di bawah geran frgs bertajuk "Comprehensive family supportive neighbourhood framework". Upah GRA RM1000/mth for 18-20 months. Whatsapp saya 012 291 0275

Unknown said...

Alhamdulillh saya pun dpt offer intv 17/12 ni...betul ka intv santai2 ja...sy tgh tggu nak viva n exam nih...cuak plak

Unknown said...

Alhamdulillh saya pun dpt offer intv 17/12 ni...betul ka intv santai2 ja...sy tgh tggu nak viva n exam nih...cuak plak

Nur Syuhada Rashidi said...

assalammualaikum awak blh tak respond dekat email sy nursyuhada.uitm@gmail.com sebab sy nk bertanya berkenaan dengan permohonan bagi pelajar semester terakhir degree utk mohon master

Ihsan said...

Hi. Berapa lama leh tau result application kita tu ye? sy baru apply utk sept intake tahun ni. agak2 bila result dia keluar ye?

Anonymous said...

Assalamualaikum awk nk tnye , sy dpt thu kite kne tunggu offer leeter ye? Tpi offer letter tu dpt wktu sblom isi borg atau slepas isi borg ye? Klau tk dpt offer letter tu means tk lyk smbung master ke?

nurul huda said...

assalamualaikum..hai saya nak tanya..saya tgh praktikal skrg and nak apply master intake mac 2018..saya dah isi full time ..let say nanti dah habis praktikal saya dapat kerja, boleh ke saya tukar ke part time?